CT-scanner voor intensief botonderzoek
Osteoporose, botafbraak, vormt voor steeds meer mensen een probleem. Desondanks is nog lang niet alles over het verschijnsel bekend. De gangbare onderzoekstechniek (DEXA) meet botdichtheid, maar laat de structuur van een bot niet zien. En die is belangrijk voor de sterkte.
Normale CT-scanners kunnen in 3D de botstructuur laten zien, maar die is niet toepasbaar bij levende mensen. Een nieuw type scanner (de Xtreme CT), die bij een lage stralingsdosis toch een hoge resolutie levert, kan dat wel. Stichting De Weijerhorst financierde de aankoop van dit apparaat, het eerste in de Benelux. De scanner staat in Maastricht in het gebouw van de Maastricht Studie, zodat deze techniek ook in dat grote onderzoek kan meedraaien. De scanner kan bovendien het genezingsproces van een botbreuk volgen en dat kan het inzicht in dat proces ingrijpend verbeteren. Ook de gevolgen van corticosteroïdgebruik of andere secundaire oorzaken voor osteoporose kunnen met de nieuwe scanner beter onderzocht worden.
Medische wetenschap en techniek vinden elkaar intussen in de samenwerking met technici (o.m. van de TU ’s van Eindhoven en Leuven), vanwege interessante parallellen tussen botstructuur en technische constructies. Een opname van het inwendige van een bot laat zien hoe het lichaam door een ingenieuze plaatsing van zogeheten botbalkjes zorgt voor een optimale combinatie van gewicht en kracht.
Start Juli 2009
Gedoneerd bedrag € 570.000
Projectsupervisie Dr. J. van den Bergh